‘Gezien weten door de Hemel’ (verkocht)

2021 – 120 x 100 cm. Acryl op katoen. Het afscheidscadeau voor ds. Thejon Bos namens de kerkelijke gemeente van de Bethelkerk te Waddinxveen.

Ik kreeg een telefoontje met de vraag of ik een schilderij voor ds Thejon Bos wil maken. Tijdens een informeel afscheid als predikant van de Bethelkerk te Waddinxveen zal hem dit schilderij worden aangeboden namens de kerkelijke gemeente. Nog voordat ik het besluit genomen had, startte het proces van schilderen in mijn hoofd en hart. Het was in eerste instantie een zoektocht, juist omdat ik veelal schilder vanuit mijn gevoel en dan ontstaat het vanzelf.. Maar nu voelde het toch anders omdat ik nu namens de kerkelijke gemeente zou gaan schilderen. Na een proces van voelen, denken en schilderen ontstond op een gegeven moment na verschillende doeken een bepaalde rust. Mijn gevoel gaf aan dat ik op de goede weg was.

En toen was er de laatste zondag dat Thejon voorging, de Avondmaalszondag.. De woorden van Thejon kleurden mijn schilderij. Ze bevestigden het beeld waar ik mee bezig was en dat het goed was. Ik kon er mee verder.

Thejon gaf die zondag het volgende beeld en woorden mee: “Lukas schildert de gemeenschap daar in Jeruzalem”. “Een bonte verzameling van mensen zie ik voor me zitten. Wetend hoe verschillend we zijn. Door Hem opgeraapt en hier bij elkaar gebracht. Dat is het geheim van de Kerk. Hier zijn we allemaal gelijk. Hier telt niet mee wat er in je leven van gemaakt hebt. Hier telt niet mee wat voor cijfers je hebt gehaald of je alleen bent of gelukkig getrouwd. Hier telt maar één ding, hier dit voor jou. Ik hoop dat de Geest ons hier weer verbind en dat alle onderscheidingen weer wegvallen. En dat we samen ons gezien weten door de hemel. “

Dit beeld heb ik proberen vast te leggen, een bont gezelschap van mensen. Verschillend van achtergrond, persoonlijke situatie, in levenservaring. Hoe verschillend ook door God aan elkaar gegeven. Het verlangen om elkaar te dienen en lief te hebben, getrouw te zijn onder elkaar. Gezien weten door de hemel. Thejon, jij, in de prediking, gegeven vanuit de Hemel, en wij vanuit jouw prediking, ontvangen van de Hemel. Daarom heeft dit schilderij de naam “Gezien weten door de Hemel” meegekregen.