‘Je bestemming’ (verkocht)

2020 – 90 x 60 cm. Acryl op katoen. ‘Je bestemming’ is geen eigendom meer van mij…

Op een zaterdag in juli was ik in het atelier om daar te schilderen. Dit doek is daar toen gevormd, gecreëerd. Een doek met een verhaal, een doek met een meerwaarde. Een vriendin van mij, die deze zaterdag haar zoon verloor, voelde zich verbonden met dit doek toen ik dit met haar deelde, door de betekenis ervan. Ze heeft me gevraagd om dit doek bij haar zoon, tijdens de afscheidsdienst te tonen en te delen op welke manier dit tot stand is gekomen.

Schilderen doe ik vanuit mijn gevoel, nee, niet zomaar iets, maar veelal met een strekking, wat er passeert op dat moment. Er was een thema voor die zaterdag in het atelier, maar ik kon er niets mee. Ik was geraakt door het slecht nieuws bericht van een andere lieve vriendin eerder in die week.

Daardoor was ik op zoek naar iets waarmee ik me kon verbinden. Ik zag een beeld van een voet, met daarachter de silhouet van een figuur. Ik zocht naar kleuren die bij me pasten, op dat moment. Het moest warmte uitdragen. Houvast, geborgenheid geven in een verwarrende tijd. Ik heb een roller gebruikt om het doek te bedekken, heel subtiel, laag op laag en zo ontstond deze silhouet, dit figuur. Ook de voet is zo ontstaan. Deze moest helder en duidelijk zijn, het draagvlak om op te staan. Houvast bieden om te kunnen bewegen. Juist als het zo verwarrend is. De silhouet van de figuur is vaag en zacht, omdat deze niet weet waar naar toe te gaan. Geen idee welke beweging waar naar toe leidt.. Het voelen van rusteloosheid, niet wetend welke weg je moet inslaan om rust te kunnen krijgen en mogen ontvangen. Zuchtend naar boven en zoekend naar rust… Zoekend naar een bestemming…

En in het zuchten, als je het niet meer weet, daar is God, zo verwoordde Ds. Bos / Thejon dat de zondagmorgen na het schilderen van dit doek, zo bijzonder. De Geest zucht mee en die maakt van jouw zucht een gebed naar God. Die bid dat jij in de ingewikkelde dingen van je leven, dwars daar doorheen, toch op je bestemming zal komen. Alle moeilijke dingen die in je leven zullen gebeuren, dat die je niet bij God vandaan halen. Maar dat alles meewerkt ten goede, zelf het moeilijkste. De Geest is in je zuchten. Wees niet bang, dat je niet meer kan bidden, ook dan is God nog bij je. Hij zal je leiden, naar je bestemming.